Home » Activiteiten » Blog/nieuws

Blog

Bibliotheek in Kerstsfeer

MOONLIGHT SHOPPING

Op vrijdag 14 december steekt Chaam de kaarsjes aan om in het dorp alvast een beetje in de kerstsfeer te geraken. De bibliotheek sluit zich daar graag bij aan. Iedereen, groot en klein, wordt daarom bij deze uitgenodigd om een bezoekje te brengen aan de bibliotheek op de avond van Moonlight Shopping. We heten u van harte welkom. De bibliotheek is open van 18.00 tot 21.30 uur.

Omdat het bijna kerstmis is ligt er voor elke bezoeker die avond een verrassing klaar, ongeacht of je nu lid bent van de bibliotheek of niet. 

SPEURTOCHT MET PRIJZEN

Er is die avond ook wat te winnen, en wel een gratis jaarabonnement op de bibliotheek. Er zijn meerdere prijzen dus meerdere kansen. De abonnementen zijn goed verstopt in de bibliotheek en de eerlijke vinder mag een jaar lang gratis boeken komen lenen. Wees gerust: je krijgt echt wel een aanwijzing voordat je begint te zoeken en let wel: per deelnemer is er één prijs beschikbaar.

De vrijwilligers willen u graag verwelkomen en hopen dat  u de weg naar de Gilzeweg 12 kunt vinden bij kaarslicht!

Openingstijden kerst en oud en nieuw

Maandagavond 24 december gesloten

woensdag 26 december gesloten

Maandagavond 31 december gesloten

 

De Driesprong zoekt een boek

Ongeveer 13000 boeken zijn er te vinden in de bibliotheek Alphen-Chaam. Maar hoe vind je in al die volle boekenkasten dat ene boek?

Laat dat nou vorige week woensdag precies de opdracht zijn voor de kinderen van groep 6.  In drie korte workshops gingen ze leren hoe je dat aanpakt.

Allereerst bij de leesboeken voor de jeugd, die gerangschikt zijn op naam van de schrijver. Zoek het boek waarvan je de titel krijgt in de kast en om te bewijzen dat je het echt gevonden hebt moet je er een vraag over beantwoorden. Met het alfabet in het achterhoofd kom je al een heel eind.

Bij de volgende workshop moeten de kinderen met behulp van de computer boeken zoeken in de collectie van de bieb. Wie is de schrijver, van welk niveau is het boek, is het uitgeleend enz. Iets wat je thuis op de computer ook kunt doen!

Tenslotte zijn de informatieboeken aan de beurt. Best wel ingewikkeld , want die zijn anders gerangschikt. Als je iets meer over “piloten” wil weten, moet je eerst bepalen in welke rubriek dit  onderwerp valt. Vervolgens moet je dan nog binnen die rubriek op volgorde van onderwerp gaan zoeken.

Best wel lastig, maar de kinderen hebben keihard en vol enthousiasme gewerkt. De tijd was telkens eigenlijk te kort. Een heel leerzame ochtend, mede mogelijk gemaakt door een aantal al even enthousiaste vrijwilligers van onze bieb.

Fiet in de bieb van Chaam.

Echt herfst was het nog niet woensdag 24 oktober, maar het waaide wel hard. Net zoals in het boek “Fiet wil rennen” van Bibi Dumon Tak, dat door Marij Gulickx werd voorgelezen in de bibliotheek Alphen-Chaam. De kinderen van de kleutergroepen van De Driesprong kwamen maar wat graag om te luisteren naar alweer een prachtig boek.

Een ware belevenis op de manier waarop juf Marij dat presenteert, want voorlezen is wat zacht uitgedrukt. Een echt geschilderd decor en het bekende trapje met daarop de dieren die een rol spelen in het boek, brengen iedereen al in de juiste stemming. En stilzitten is er niet bij. Je mag keihard rennen, net zoals Fiet de struisvogel dat doet. En je komt nauwelijks vooruit door de harde wind, ook net zoals in het boek. Er wordt gezongen en bewogen.

Zoals gewoonlijk is er nog wat lekkers aan het eind van de voorstelling en wordt er plaats gemaakt voor de volgende groep kleuters.

Hartelijk dank juf Marij  en we zien je graag weer terug in april volgend jaar. We zijn benieuwd!

Kunstcollectie

Tot ons grote genoegen heeft de bibliotheek een schenking gehad van de heer Huub van Rheenen uit Chaam bestaande uit een grote verzameling kunstboeken. U moet hierbij denken aan boeken over Jeroen Bosch, Rodin, Orsay, maar ook verzamelwerk van Gaudi en andere architecten. Wij zijn hier heel blij mee en vanaf deze plaats willen wij de heer van Rheenen nogmaals bedanken.

Het streven van het bestuur is om een deel van de boeken in de kunstrubriek-kasten beneden te plaatsen. Een deel van de boeken zullen we als naslagwerk, catalogi in een aparte kast plaatsen boven in de bibliotheek, als naslagwerken voor studenten en andere geinteresseerden en alle boeken zullen in de catalogus worden opgenomen. 

Het is zeker de moeite waard om hiernaar te komen kijken.

Mededeling

Op maandag 30 juli 2018 en woensdag 1 augustus 2018 is de bibliotheek gesloten i.v.m. de wereldkampioenschappen wielrennen voor militairen en de 8 van Chaam.

Spannende Boeken Weken

Van 6 juni tot en met 24 juni 2018 zijn het weer de Spannende Boeken Weken.
In onze bibliotheek is er dan speciale aandacht voor thrillers / spannende boeken.

Eén van de kasten die normaal gebruikt wordt om nieuwe boeken te presenteren
staat nu gevuld met thrillers / spannende boeken. Er staat vast wat spannend voor
u tussen!

Sinterklaas Ahoi

Op woensdagochtend 29 november om 9.00 uur, als het nog een beetje donker is en het heerlijk avondje nog niet is gekomen, meldt een groep kleuters zich bij de bibliotheek in Chaam. Ze hebben er zin in, want juf Marij Gulickx van De Driesprong presenteert vandaag het boek 'Sinterklaas Ahoi' van Ted van Lieshout.

Lees meer »

Annie M G Schmidtmiddag 10 mei 2017

20 mei was de verjaardag van de Nederlandse schrijfster Annie M.G. Schmidt. Deze dag is in 1997 uitgeroepen tot jaarlijkse Annie M.G. Schmidt-dag. Dit jaar viert Nederland feest met Jip en Janneke want het is 50 jaar geleden dat het eerste boek van hen verscheen. Kortom: Jip en Janneke zijn ook jarig! In tal van Nederlandse gemeenten worden, met name in boekhandels, bibliotheken en op school activiteiten aangeboden rondom dit thema. Ook de bibliotheek in Chaam deed daar aan mee.

Lees meer »