Home » Blog/nieuws » Annie M G Schmidtmiddag 10 mei 2017

Annie M G Schmidtmiddag 10 mei 2017

Gepubliceerd op 13 mei 2017 15:25

20 mei was de verjaardag van de Nederlandse schrijfster Annie M.G. Schmidt. Deze dag is in 1997 uitgeroepen tot jaarlijkse Annie M.G. Schmidt-dag. Dit jaar viert Nederland feest met Jip en Janneke want het is 50 jaar geleden dat het eerste boek van hen verscheen. Kortom: Jip en Janneke zijn ook jarig! In tal van Nederlandse gemeenten worden, met name in boekhandels, bibliotheken en op school activiteiten aangeboden rondom dit thema. Ook de bibliotheek in Chaam deed daar aan mee.

Alle kinderen in de leeftijd van de basisschool werden daartoe van harte uitgenodigd op woensdagmiddag 10 mei toen er van alles te doen was met Jip en Janneke, Abeltje, en alle andere kleine helden uit de boeken van Annie M.G. Schmidt. Er werden verhalen verteld, gedichten voorgedragen, tekeningen gemaakt en kleine theatertjes geknutseld van kleurig karton waarmee je zelf je eigen Jip en Janneke voorstelling kon geven. Om 14 uur werd de middag geopend met een optreden van het Gospel Koor All 4 you en dat zong bekende (meezing)liedjes met teksten van Annie M.G. zoals Dikkertje Dap, Mijn Opa of In een rijtuigie. De opgewekte klanken zorgden er meteen voor dat de stemming er goed in zat en zo gingen alle kinderen, die ondanks het stralende weer buiten toch waren gekomen, samen aan de slag. Ze luisterden naar badgedichten of de verhalen van Beertje Pippeloentje. Elders in de bieb konden ze hun eigen Annie M.G. Schmidt dichtbundel samenstellen met kleurrijke illustraties of op een weer andere plaats maakten zij een mooie prent af waarvan slechts de helft op papier stond. Halverwege de middag was er nog een tweede optreden van All 4 You. Ook waren er een aantal kinderen die in de gedichtenhoek gedichten voordroegen van Annie M.G. Schmidt met op het plasmascherm achter hen de bijbehorende illustraties. Uit de reacties van de kinderen kon je opmaken dat ze het erg leuk hadden gevonden en het was ook fijn om te zien dat de meegekomen ouders of grootouders niet te beroerd waren om ook de handen uit de mouwen te steken en gezellig mee te doen met de jeugd. Het was hoe dan ook een middag die je niet had willen missen en die mede mogelijk werd gemaakt door de vele vrijwilligers die na afloop door Jan Meesters, de ceremoniemeester van dienst, werden bedankt met een presentje.