Home » Blog/nieuws » De verbeelding van de moeder de vrouw

De verbeelding van de moeder de vrouw

Gepubliceerd op 8 februari 2019 om 12:19

Literaire kunstavond donderdag 28 maart in de bibliotheek in Chaam

 

Op 23 maart gaat de jaarlijkse Boekenweek van start en ditmaal met het motto: de moeder de vrouw.

Het thema heeft al veel reacties opgeroepen en vooral van de kant van mensen die meenden dat de vrouw werd terugverwezen naar het aanrecht. De commissie die het thema bedacht is daar ook van geschrokken want dat over dit onderwerp zo’n groot misverstand is ontstaan spijt hen zeer, en het idee van moeder de vrouw aan het aanrecht is nooit het beeld geweest dat zij wilden belichten.

Het idee voor het thema kwam van het beroemde gedicht van Martinus Nijhoff : ‘De moeder de vrouw’, waarin een vrouw aan het roer staat van het schip dat de dichter over de Waal ziet varen. Hij stelt zich dan voor dat het zijn moeder is die daar vaart. Een sterke vrouw aan het roer, dat was het beeld dat de CPNB centraal wilden stellen, in geen enkel opzicht een of ander traditioneel of conservatief idee over de rol van de vrouw.

Over de rol en de taken van de vrouw is de afgelopen twintig eeuwen al heel wat afgeschreven, maar ook in de beeldende kunst wordt ‘de moeder de vrouw’ al net zo lang in beeld gebracht. Daarom leek het de activiteitencommissie van de Bibliotheek in Chaam een goed idee om de Boekenweek 2019 in te luiden met een ‘literaire kunstavond’ op 28 maart waarop aan de hand van gedichten en schilderijen getracht wordt een beeld neer te zetten van ‘de moeder de vrouw’ in al haar aspecten, van Maria tot Madonna, van Diana tot Lady Gaga.

De presentatie is in handen van Frans Brocatus (schrijver/dichter) en Ruud Ringers (kunsthistoricus/beeldhouwer). De voordracht wordt geïllustreerd met lichtbeelden van vele kunstwerken en welluidende poëzie.

Aanvang 20:00 uur, de toegang is gratis en u hoeft niet op een droogje te zitten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


«   »