Home » Blog/nieuws » Boekrecensie ‘De Wim Hof methode’

Boekrecensie ‘De Wim Hof methode’

Gepubliceerd op 8 april 2021 om 13:06

De bibliotheek Alphen-Chaam publiceert eens per maand de favoriete boekenkeuze van de boekencommissie. Daarnaast wil de bibliotheek graag haar lezers stimuleren om eveneens een recensie te schrijven van een boek dat hen op één of andere manier bijzonder geïnspireerd heeft.

In dit geval heeft boswachter Liza van Velzen van Chaam hier op ludieke wijze gehoor aan gegeven. Bijgaande boekrecensie is niet alleen een stimulans om het boek van Wim Hof “The Ice Man” te gaan lezen, maar wellicht kan het ook aanzetten tot een verfrissende duik in het ijswater!

’Geweldig boek! Elke bladzijde geeft me inspiratie en inzichten. Wim legt heel fijn de eenvoud van ademen, mindset en kou uit. En hoe deze drie peilers positieve effecten hebben op je gezondheid.

Als boswachter kregen we van Staatsbosbeheer de kans om een Wim Hof training te doen om onze gezondheid te verbeteren. Sindsdien zit ik elke winter een paar keer in de week zo’n 2 minuten in m’n regenton of in natuurwater. De eerste keren waren pittig, daarna is het voornamelijk geweldig! Ik heb weer het gevoel dat ik echt leef. De koude en jij, geen moment dat ik in het water aan m’n zorgen denk. Echte pure natuur. Het hart opent zich en de ziel komt tevoorschijn. Er komt levenskracht vrij. Zoals Wim dat zo mooi beschrijft. Het koude water verfrist, je lichaam gaat flink warmte produceren en het geeft een gevoel van opschonen. Na het koude water heb ik altijd het gevoel dat ik heel de wereld aan kan! Zeker nadat we in een wak zijn gaan dippen, dat is wel de meest ultieme ervaring!

Daarnaast is het ook een hele toffe nieuwe manier van natuurbeleving die ik maar al te graag met (brandweer)vrienden ervaar. Het geeft ons als brandweermensen meer inzicht in hoe lang we in koud water kunnen blijven om iemand te redden bijvoorbeeld.

Het boek geeft goede wetenschappelijke onderzoeken weer over de methode en het laat zien welke positieve effecten het heeft op het lichaam. Verbinden met je innerlijke kracht en de kracht van je geest en tot waar we allen toe in staat zijn. De methode kan helpen om je levensdoel helderder voor ogen te krijgen. Wim neemt je mee in zijn levensverhaal. Ik vond het enorm genieten om meer van zijn achtergrond als nuchtere Hollander te lezen.

De ademhalingsoefeningen die in het boek staan heb ik me nog niet helemaal eigen gemaakt… maar zoals Wim zou zeggen: “Haal gewoon adem verdorie!”

Liza van Velzen.


«   »