Home » Blog/nieuws » De keuze van de boekencommissie juli 2021

De keuze van de boekencommissie juli 2021

Gepubliceerd op 29 juni 2021 om 17:23

Elke maand komt de boekencommissie van de bibliotheek Alphen – Chaam bij elkaar om de lijsten met nieuw verschenen boeken door te nemen. 

Vanaf 2020 hebben zij het plan opgevat om op gepaste tijdstippen in Ons Weekblad en in het Weekblad Nieuw Ginneken een keuze van de boekencommissie te publiceren. Voor de maand juli 2021 kozen zij de volgende boeken:

 

Tini van Roozendaal –  De slag om Europa – Rob de Wijk

 

Zeventig jaar geleden voorspelde Jean Monnet, een van de grondleggers van de Europese eenwording, dat de Unie door crises gevormd zou worden. Na de kredietcrisis, vluchtelingencrisis, Brexit en coronacrisis stelt Rob de Wijk vast dat Monnet het bij het rechte eind had. 

In dit boek geeft de schrijver een optimistische kijk op een sterk Europa, want de 450 miljoen rijke inwoners vormen samen een machtig economisch handelsblok. Maar dan moeten we wel ons lot meer in eigen handen nemen.

“De slag om Europa” is een interessant en goed leesbaar boek over de bedreigingen van buitenaf én van binnenuit. China probeert ons leeg te roven en Rusland ondermijnt waar het kan de Unie. Ze proberen landen tegen elkaar uit te spelen. Maar in Europa steken nationalisme en populisme steeds meer de kop op. Landen als Hongarije en Polen nemen een loopje met de rechtsstaat.

Een moeizaam proces die eenwording. Maar zoals de schrijver het zelf zegt: ‘Europa wordt sterker door voortmodderen tot kunst te verheffen’.

 

Ria Verkooijen –  De hennakunstenares – Alka Joshi

 

De debuutroman De hennakunstenares van de Indiaas-Amerikaanse schrijfster Alka Joshi speelt zich af in de jaren vijftig van de vorige eeuw in het noordwesten van India. Het land is net bevrijd van de Britse overheersing. In De hennakunstenares is de jonge vrouw Lakshmi Shastri haar man Hari – aan wie ze uitgehuwelijkt is – en de roddelende vrouwen uit hun dorp ontvlucht. Honderden kilometers verderop bouwt ze een eigen bestaan op als hennakunstenares. De societydame Parvati Sinh introduceert haar zelfs ten paleize. Maar wanneer een jonger zusje (13) van wie zij het bestaan niet kende, plotseling met Hari voor de deur staat, verandert haar wereld en blijken ook in Jaipur de keurigste dames net zulke roddeltantes te zijn als die uit haar geboortedorp. Een mooie roman waarin Lakshmi van hennakunstenares een kruidendokter wordt die zowel overspelige mannen helpt om hun bastaardkinderen niet geboren te laten worden als anderen om kruidenmengsels in plaats van medicijnen te gebruiken.

Hoe de verschillende standen zo’n grote invloed uitoefenen op de samenleving, is vanuit het Nederlandse perspectief soms moeilijk voor te stellen. Maar het lukt Joshi dit bij de lezer mogelijk te maken. Aan de hand van sterke voorbeelden schetst zij de uitdagingen die voor haast iedereen, maar nog sterker voor de vrouw, gelden. Ook de rituelen dragen bij aan het verder leren kennen van de cultuur.
De henna-kunstenares is een boek voor iedereen die houdt van historische romans én het leren kennen van een andere cultuur.

 

Frans A. Brocatus –  Shuggie Bain – Douglas Stuart

 

De schrijver Douglas Stuart werkte tien jaar aan dit boek. Meer dan dertig uitgevers weigerden het manuscript. Het boek won in 2020 de befaamde Booker Prize. Stuart komt uit Glasgow, Schotland, hij studeerde in Londen en werkt nu in New York als ontwerper.

 

Het verhaal in een notendop: Hugh “Shuggie” Bain brengt in de jaren tachtig zijn jeugd door in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow. Agnes, zijn moeder, is alles voor Shuggie. Zij behoudt haar trots door er altijd goed uit te zien. Toch zoekt ze steeds vaker troost in drank. Shuggie probeert intussen uit alle macht “normaal” te zijn, ook al ziet iedereen dat hij “anders” is dan de andere jongens. Agnes steunt haar zoon, maar haar verslaving begint alles te overschaduwen, zelfs de liefde voor haar Shuggie.

 

Ik heb het boek met verbijstering gelezen. Soms kon ik in een leessessie maar één hoofdstuk aan. Vaak dacht ik: “Oh nee!” maar het werd dan toch: “Verdorie, ja”. Het boek is rauw en teder tegelijk. De liefde van moeder en zoon voor elkaar is onvoorwaardelijk. De pogingen van Shuggie om zijn moeder te helpen zijn aandoenlijk, grijpen je recht naar de keel. De pogingen van Agnes om iets te doen aan haar verslaving zijn schrijnend: je voelt al dat het niet gaat lukken. Het einde is voorspelbaar maar dat kan je niet weerhouden om het boek weg te leggen. De stijl is treffend, raak, elk woord staat op zijn plaats. In alle tristesse is er ook plaats voor humor en tederheid.

 

Een zeer bijzonder boek. Lezen en blijven lezen!

 

Marianne Nugteren –  Wij zijn licht – Gerda Blees

 

Wij zijn licht is een debuut roman van Gerda Blees dat in 2020 uitkwam en genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs. Het boek won de Nederlandse Boekhandelsprijs en de Literatuurprijs van de Europese Unie.

Wij zijn licht gaat over de woongroep “Klank en Liefde” waarin vier mensen het ideaal nastreven om te leven van licht en lucht. De ondervoeding is één van de leden, Elizabeth, fataal geworden. Zij sterft in het begin van het boek. Haar zus, Melody is in feite degene die de anderen overtuigt van het belang van niet eten. En ookal zijn de overige twee leden van de woongroep broodmager en hebben ze permanent honger, ze laten zich toch meeslepen in dit proces. Je krijgt als lezer tenenkrommend te zien hoe een manipulatief sterk persoon anderen kan beïnvloeden.

Het bijzondere aan het boek is enerzijds het thema, het gaat over schuld, macht en verantwoordelijkheid. Maar het is vooral de manier waarop het verhaal wordt gebracht die bijzonder is en origineel. Elk van de 25 korte hoofdstukken wordt verteld vanuit een ander perspectief. Niet alleen vanuit verschillende mensen, maar juist ook vanuit dingen, entiteiten waaraan de personages verbonden zijn, zoals sinaasappelgeur, geitenwollen sokken, de twijfel, de feiten en de dementie. Hoewel dat vreemd lijkt als je dit zo opschrijft, word je als lezer toch snel opgenomen in deze benadering.

Gerda Blees heeft het boek ‘Wij zijn licht’ gebaseerd op een waargebeurd voorval. Het boek heeft lef, humor en spanning en geeft een inkijk in het leven van kleine sektes.


«   »