Home » Blog/nieuws » De keuze van de boekencommissie augustus 2021

De keuze van de boekencommissie augustus 2021

Gepubliceerd op 25 augustus 2021 om 12:12

Bibliotheek Alphen-Chaam

De keuze van de boekencommissie augustus 2021

Tini van Roozendaal – Groot Biegel sprookjesboek – Paul Biegel

In 2006 overleed deze “meesterverteller” met zijn grenzeloze verbeelding, die honderden sprookjesachtige verhalen naliet. Zijn dochter heeft de 30 mooiste uitgekozen voor dit boek. Een prachtige uitgave, een lust voor het oog en dat komt vooral door de gedetailleerde illustraties van Charlotte Dematons.

Paul Biegel neemt kinderen mee naar een wereld waar mysterieuze dingen gebeuren, waar dromen werkelijkheid worden. Met steeds terugkerende thema’s als vriendschap, verdriet, eenzaamheid en geluk. Over Kli, een bange en eenzame spreeuw, die niet mee mag als al zijn vrienden in de herfst naar het zuiden vertrekken. Toch komt hij daar op een wonderbaarlijke wijze als eerste aan. Er zijn dieren die hun jager gaan begraven, die omgekomen is door een kogel uit zijn eigen geweer. Zwijnen met snorkneuzen, nevelkinderen, kalme-talmzalm en kwaje-graaihaai.

Een fantastisch boek om voor te lezen, maar zelf lezen mag ook. Reken maar dat uw (klein)kinderen ademloos naar deze verhalen zullen luisteren. Bovendien geschikt voor uw (klein)kinderen ademloos naar deze verhalen zullen luisteren. Bovendien geschikt voor het slapengaan, want bij Biegel geen enge stiefmoeders die hun kinderen in het bos achterlaten.

Ria Verkooijen – Dingen die je meeneemt op reis – Aroa Moreno Duran

Debuutroman van Aroa Moreno Durán ( 1981)

Katia, de hoofdpersoon woont met haar uit Spanje afkomstige ouders en zus in Berlijn.In haar jeugd wordt de muur gebouwd. In treffende zinnen worden beelden gegeven hoe het gezin leefde. Gebeurtenissen in de geschiedenis zijn verweven. De zussen groeien op in wat wij vinden armoede, karig eten, enkele meubelen. Eén plek mogen ze niet komen, een plaats waar de koffer ligt. Toch gebeurt het in het spel dat ze die ineens openen en spullen vinden. Van jaren terug uit Spanje.'Er is veel wat je nog niet begrijpt omdat je niets over de oorlog weet.' - 'Ik heb het niet over die van hier, maar over onze oorlog.' Door een toevallige ontmoeting leert Katia Johannes kennen. Hij komt uit het Westen. Zij studeert, is op zoek, is nieuwsgierig. Katia gaat een reis aan waarvan ze niet weet waar ze naar toe gaat. Ze heeft alleen wat aanwijzingen gekregen. Je voelt als lezer de angst, de beklemming. Vrij snel komt het besef wat ze heeft achtergelaten. Na een ommekeer in haar leven gaat ze terug naar Berlijn. Inmiddels is de muur gevallen. Wat treft zij aan? Wat doet een beslissing, een vlucht met niet alleen jouw leven, maar ook met je familie in het Berlijn van toen? De inlichtingen die werden verworven, de controle, wat is de prijs hiervoor? Door een vlotte schrijfstijl, is dit debuut een aanrader.

 

Frans A. Brocatus – Bowie’s boekenkast – John O’Connell

 

Zijn hele leven was David Bowie een groot lezer. In 1975 bracht hij naar de filmset van “The Man Who Fell to Earth” een paar koffers vol met boeken mee, en ook de rest van zijn leven ging Bowie nooit op reis zonder boek. Drie jaar voor zijn dood in 2016 stelde hij een lijst op van de honderd

belangrijkste en invloedrijkste boeken van zijn leven. Samen vormen ze de autobiografie van een lezer.

 

Het is een interessante lijst met gedeeltelijk de voorspelbare klassiekers zoals: “De vreemdeling” van Albert Camus, “Lolita” van Vladimir Nabokov, “Madame Bovary” van Gustave Flaubert, “Lady Chatterley’s minnaar” van D.H.Lawrence, “1984” van George Orwell,

“Onderweg” van Jack Kerouac, “Witte ruis” van Don DeLillo, “In koelen bloede” van Truman Capote, “De grote Gatsby” van F.Scott Fizgerald, “De tijgerkat” van G. Tomasi di Lampedusa,… en vele anderen.

Het intrigerende aan de lijst is ook dat er boeken tussen staan waar ik nog nooit van gehoord heb maar die me wel de moeite waard lijken om eens ter hand te nemen. Van elk boek is er en korte beschrijving opgenomen aangevuld met een liedje waar je ondertussen naar kan luisteren en tot slot ook een tip voor een ander boek.

Uit de lijst van 100 heb ik er alvast vijf geselecteerd:

- Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao (2007) – Junot Diaz

- Circusnachten (1984) – Angela Carter

- De stad behoort de nacht (1963) – John Rechy

- Plaats aan de top (1957) – John Braine

- De dag van de sprinkhaan (1939) – Nathanael West

Het boek “Bowie’s boekenkast” van John O’Connell is vertaald door René van Veen en voorzien van illustraties door Luis Paadin. Het is te lenen in onze bibliotheek.

Een handig boek om “vergeten” boeken en “onvermoede klassiekers” te ontdekken en/of te herontdekken.

 

Marianne Nugteren –Hard Land - Benedict Wells 

Benedict Wells is een jonge Duits-Zwitserse schrijver, geboren in 1984 in München. Al op 19 jarige leeftijd besloot hij om niet te gaan studeren, maar trok hij naar Berlijn om schrijver te worden. Toen veranderde hij ook zijn geboortenaam ‘von Schirach in Wells om afstand te nemen van zijn grootvader die actief was geweest als Nazi jongere. Benedict Wells brak in 2016 door met het boek “Het einde van de eenzaamheid”. Dit boek werd ook in Nederland een groot succes.

Hard Land is zijn nieuwste roman die zich afspeelt in een klein stadje in Missouri. Het is een bijzonder boek over een zomer in 1985 waarin de 16-jarige Sam volwassen wordt. Behalve de vergane glorie in het kleine stadje vormen muziek en film (Bruce Springsteen, Back to the future) het decor van het boek.

De eerste zin van het boek valt met de deur in huis en zet je als lezer meteen op scherp: “Die zomer werd ik verliefd en ging mijn moeder dood”. Enerzijds werken de omstandigheden niet mee die zomer: Sam’s vader is zijn baan kwijt, van zijn zus hoort hij vrijwel niets, en bij zijn moeder is opnieuw kanker geconstateerd. Anderzijds keert het tij voor de onzekere Sam als hij diezelfde zomer verliefd wordt en voor het eerst echte vrienden krijgt.

Wells zit Sam dicht op de huid. De gevoelige manier van schrijven en de bijzondere gebeurtenissen in het boek zorgen ervoor dat je als lezer snel betrokken raakt en met de jongen meeleeft op zijn weg naar volwassenheid. Wells is er bijzonder goed in geslaagd om op een authentieke manier over emoties zoals angst, rouw, verliefdheid en vriendschap te schrijven. Een boek om in één ruk uit te lezen.


«   »